Thuiswerken? Doe wel auto-onderhoud

In de huidige vreemde tijd werken we zoveel als mogelijk thuis. Veel auto’s staan hierdoor ineens weken stil. Start jouw auto straks nog als je hem het hardst nodig hebt? Check het en voorkom vervelende verrassingen. Hieronder enkele tips, zowel om zelf te doen of aan ons over te laten. De oproep aan thuiswerkers is: Check je auto en pleeg zoveel als mogelijk gewoon het onderhoud.

Waarop moet je letten als je auto langer stilstaat?

 1. De accu
  Elke moderne auto heeft stille stroomverbruikers die ook al staat je auto stil, toch een beetje stroom gebruiken. Normaal merk je dat niet, maar staat je auto langer stil, dan kan ineens je batterij te ver leeggelopen zijn. De startmotor vraagt namelijk het meeste stroom en als dat er niet is kun jij niet rijden. Vergelijk het maar met je telefoon of tablet, met het verschil dat de meeste van ons geen acculader in huis hebben.
  Wat kun je doen? Simpel, rijdt elke week een ritje van minimaal 10 minuten. Dan laadt je de accu steeds weer even bij en houdt je m op spanning.
 2. De olie
  Check ook de motorolie met de speciale peilstok onder je motorkap. Als je auto langer stilstaat is alle olie naar de onderkant van de motor gezakt. Het starten gaat dan nog zwaarder omdat eerst alle olie omhoog gepompt moet worden. Is de olie al wat ouder, dan wordt deze dikker doordat er meer vuil in zit. Aan de peilstok zie je dat aan de donkere soms zelfs zwarte kleur.
  Wil je dus dat ie soepel blijft starten? Zorg dan op tijd voor nieuwe motorolie. Bij een onderhoudsbeurt is dat inbegrepen.
 3. De banden
  Als je auto stilstaat rust alle gewicht op de onderzijde van jouw 4 autobanden.
  Tijdens het rijden wordt dit verdeeld over de totale band, maar hoe langer je auto staat hoe platter die onderkant onder dat gewicht wordt. Ook daarom is het beter om elke week even een stukje te rijden. Ook is het beter om de bandenspanning iets hoger te kiezen, daardoor vervormt de band minder en blijft ie langer in conditie.
 4. De remmen
  Van langer stilstaan kunnen de remmen vast gaan zitten. De handrem kun je dan beter een tijdje niet gebruiken. In plaats daarvan zet je de auto in de eerste versnelling, bij een automaat zet je hem dan in de parkeerstand.
 5. Wel een onderhoudsbeurt
  Zodra het weer kan willen we massaal weer aan de slag. Kun jij op je auto kunnen vertrouwen? Wees verstandig en laat voor zover mogelijk wel de voorgeschreven onderhoudsbeurt doen. Als we straks allemaal weer mobiel worden is immers extra drukte verwacht bij de autobedrijven. Bovendien kun je nu met het mooiere voorjaarsweer (als je dat nog niet gedaan hebt) meteen de zomerbanden laten monteren.

Wil je liever niet de deur uit? Geen probleem, wij halen en brengen je auto in deze tijd graag. Vanzelfsprekend op een corona veilige manier.